wtorek, 5 marca 2013

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami



Zapiekanka z ziemniakami, grzybami, chorizo i kiełbasą kresową


Ta bogata w smaki i aromaty zapiekanka to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. I to dużej rodziny, bo jest bardzo! sycąca.



Składniki:
przepis Karola Okrasy ze strony Kuchnia Lidla; podaję już z moimi zmianami
  • ok. 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 3-4 ząbki czosnku, pokrojony w cienkie plastry
  • 150 g przysmaków kresowych (miks trzech kiełbas: kresowej naturalnej, chorizo oraz kresowej z pieprzem), pokrojonych w paski
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 2 szklanki (500 ml) śmietanki 30% lub 36%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • masło i bułka tarta do posmarowania i oprószenia naczynia żaroodpornego

Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie ok. 15 minut, po czym wodę doprowadzić do wrzenia i grzybki gotować w niej jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu pokroić je w cienkie paski.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia, a następnie przełożyć do miski, by na tej samej patelni podsmażyć przysmaki kresowe (można dolać odrobinę oleju). Do podsmażonych wędlin dodać grzyby oraz cebulę z czosnkiem i wymieszać trzymając jeszcze chwilę na patelni. 

Do dużego garnka wlać śmietankę, dorzucić 2 gałązki rozmarynu i zagotować. Gdy śmietanka już się zagotuje, dodać ziemniaki i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, często delikatnie mieszając. Następnie do garnka dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli - wymieszać. Kiedy śmietanka zgęstnieje, wyjąć z garnka rozmaryn, zaś dodać cebulę, czosnek, grzyby oraz miks kiełbas (zostawić trochę cebuli, grzybów i kiełbasy do dekoracji). Dokładnie wymieszać, po czym całość przełożyć, do wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą, dużego naczynia żaroodpornego. Delikatnie ułożyć, a na koniec udekorować z wierzchu częścią zostawionych składników.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut.





42 komentarze:

Ivka pisze...

Bardzo mi spasowałaś tą zapiekanką, chcę taką na obiad :)

ANNA pisze...

Wygląda pysznie!

Droczilka pisze...

Faktycznie, jawi się jako bardzo treściwa. Bogate i bardzo aromatyczne zestawienie.

Marzena pisze...

Dla amatorów ziemniaków to dopiero uczta:-)

Lola pisze...

Chyba dzięki Twoim przepisom naprawdę pokocham ziemniaki ;D taka zapiekanka musi być pyszna :)

Unknown pisze...

bardzo ciekawy pomysł:)

kaczodajnia pisze...

Cudnie wygląda, chyba muszę wypróbować

pasjonatka pisze...

uwielbiam zapiekanki ziemniaczane ;)

whiness pisze...

Ta zapiekanka nieźle mnie zaintrygowała, naprawdę! Ziemniaki, grzyby - okej, ale krakersy? Szaleństwo :D

lekki brzusio pisze...

zdecydowanie coś dla mnie. i jeszcze ten sosik :)

Kasia pisze...

Musi być naprawdę sycąca, pysznie wygląda :)

Anula pisze...

Kaś podaj adres to wpadnę na ta zapiekankę. Smakowicie wygląda:)

Unknown pisze...

wygląda naprawdę zachęcająco :) musiała być smaczna ;)

Kamila pisze...

Fantastyczna propozycja! Pycha!

Olimpia Davies pisze...

Prawdziwa bomba kaloryczna na talerzu:-), a ja już się przestawiłam na lekkie i wiosenne posiłki:-). Mimo wszystko wygląda bardzo smakowicie:-)

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam takie zapiekanki :)

Kaś pisze...

whiness, ale gdzie dostrzegłaś krakersy? chyba czegoś nie wiem :D
Anula, haha w sumie pewnie mamy do siebie całkiem blisko :)

Anulla pisze...

oj pyszna, i jaka bogata:)

Ervisha pisze...

Pominę kiełbase i będzie oki :)

Majana pisze...

Mniam, smakowita zapiekanka :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo lubimy zapiekanki ziemniaczane. Twoja Kasiu jest rewelacyjna i ma w sobie grzyby ... a ich w takowej zapieknce jeszcze nie jadłam .... musze któregs dnia wypróbować ten przepis:) Buźka

Salvador Dali pisze...

trochę jak duszonki-lubię takie dania: sycące, dooobre:)

skoraq cooks pisze...

Oj treściwie i to jak :-) Z chęcią bym taką zapiekankę pochłonęła. Po bieganiu jak znalazł hihihi ;-)

agateq pisze...

Moi Rodzice są wielkim fanem kuchni Okrasy, ja w duecie Lidlowskim wolę jednak Pascala, niemniej bardzo lubię zapiekanki wszelakie, autorstwa kogokolwiek! :)

Kamciss pisze...

Takie zapiekanki są najlepsze :)

Unknown pisze...

Cudnie to wygląda, mam jednak pytanie czy mogę użyć pieczarek zamiast prawdziwych grzybów? Niestety tu gdzie mieszkam nie znajdę ich w żadnym sklepie:(
Pozdrawiam!

Kaś pisze...

MagdaiAga, zapiekanka wyjdzie na pewno inna w smaku, ale jak najbardziej możesz użyć pieczarek

agattekh pisze...

Wygląda pysznie, bardzo lubię takie zapiekanki, na pewno by mi smakowała :-)

Katarzyna Jankowska pisze...

Pysznie wygląda! Coś z tą śmietaną u mnie trzeba by pokombinować:)

Evi pisze...

Nie mam ostatnio szczęścia do zapiekanek. Ale Twoja wygląda tak pysznie, że chyba dam im jeszcze jedną szansę ;).

judik pisze...

Wspaniała zapiekanka:-)

Elficzna pisze...

wygląda obłędnie...sama pyszność! o retyy <3

Agata pisze...

Oj wygląda na bardzo smaczną i sycącą ;)

Paulina pisze...

uwielbiam zapiekanki ziemniaczane, także bardzo mi się podoba to danie:D

Nemi pisze...

Piszę się na taki obiad:) Z dokładką;)

Amber pisze...

Kasiu,
to danie akurat na przedwiośnie!
Mój J. byłby zachwycony.
Ja też z przyjemnością bym się przysiadła...
Pozdrowienia!

ola in the kitchen pisze...

Mniam, taki obiad to ja z chęcią.

lutka40 pisze...

Po składnikach zapowiada się na smaczne danie

Anonimowy pisze...

Polecam również taką https://www.youtube.com/watch?v=jfrmL--GcfI

imprezy integracyjne piaseczno pisze...

Super post! <3 A my mozemy teraz zaprosic wszystkich do naszej restauracji! :)

people finder pisze...

Oo nigdy nie jadłam takiej zapiekanki!Wygląda mega apetycznie!Dzięki za dołączenie przepisu ;)

psycholog na skype pisze...

Pychota!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add